Kom ihåg

Badrummet är inte tänkt för avfall

Hemtoaletten fungerar bäst då man bara spolar ner det som man själv producerar. Slänger man hygienprodukter (bindor, blöjor, bomullspinnar) eller bioavfall (matrester, stekfett, fruktskal) i toaletten kan dyra stopp uppstå i rören eller avloppsystemet i ditt hus.

Tänk efter så att du inte får stopp i avloppet

I hemmet uppstår många slags avfall, men inte ett enda av dem hör hemma i avloppet. Att slänga sopor och avfall i avloppet belastar avloppsrörsystemet, pumpstationerna och reningsverken. Slutdestinationen för de sopor som du spolar ner i avloppet är avstjälpningsplatsen i alla fall, så för alla parter är det bäst om du redan hemma sorterar ditt avfall där det hör hemma och inte kastar det i avloppet. Då kan reningsverken satsa på det de är till för, att rena avloppsvattnet, inte filtrera sopor.

Ifall man spolat ner avfall i avloppet och fastighetspumpstationen går sönder till följd av detta, ansvarar man själv för reparationen av pumpstationen. Vanligt slitage däremot står bolaget för.

Speciellt sand, metallföremål, stora mängder hår och strumpbyxor är pumpstationerna känsliga för. Hittar våra montörer tecken på felanvändning när de reparerar pumpstationer som gått sönder så faktureras reparationen på kunden.

Släng inte i avloppet!

plastförpackningar, bindor, tamponger, blöjor
bomullspinnar och -tussar
kondomer
sand och kattsand
cigarettfimpar
matrester, stekfett
hushållspapper eller servetter
hår från hårborsten
blomjord, växtdelar och vissnade växter
kläder och textilier
problemavfall