Pumppaamojen huolto

Asiakkaan vastuu pumppaamosta

Jotta pumppaamon optimaalinen suorituskyky ja kestävyys varmistetaan, noudata seuraavia rutiineja:
Suorita säännöllinen tarkistus ja puhdistus mahdollisista kerrostumista pintakytkimestä ja tarvittaessa huuhtele rasvakertymät pumppaamosta.

Tarkista mahdolliset hiekan tai lietteen kerrostumat pumppaamon pohjassa seuraavasti:

Käynnistä pumppu manuaalisesti tyhjentääksesi pumppaamon kokonaan.

Tyhjennyksen jälkeen voit käyttää tankoa tai vastaavaa työkalua tutkiaksesi tarkasti aseman pohjaa.

Näin voit selvittää, onko hiekan tai lietteen kertymiä, jotka voivat vaikuttaa pumppaamon suorituskykyyn.

Varmista, että pumppaamolle on aina esteetön tie huoltoajoneuvoille.

Jos asiakas ei noudata annettuja hoito- ja ylläpito-ohjeita, ja tämä johtaa vaurioihin pumppaamoon tai pumppuun, korjauskustannukset veloitetaan asiakkaalta tai asiakkailta yhdessä, ellei vastuullisesta ilmoiteta yritykselle.

Jos pumppaamo ei toimi kunnolla puhdistuksen ja kytkimien tarkistuksen jälkeen, ota yhteyttä Närpes Vatten Ab:hen lisäavun saamiseksi.
 

Pumppaamon toimintaperiaate

Pumpun toimintaa ohjaa pumpun käynnistyspintakytkin. Vedenpinnan noustessa käynnistystasolle, käynnistyspintakytkin kallistuu ja pumppu käynnistyy. Pumppu pysähtyy, kun vedenpinta laskee pysäytystasolle. Pumppaamon toinen pintakytkin varoittaa, kun vedenpinta nousee yli kriittisen rajan. Silloin sähkökeskuksen yllä oleva hälytysvalo syttyy. Pintakytkimet ovat ripustettu kaapelissa olevista kiinnikkeistä pumppaamon kannakkeisiin siten, että ne uivat nesteen pinnalla pumppaamossa.

Pintakytkimistä johtuvista häiriötilanteissa pumppaamo voidaan tyhjentää siirtämällä pumpun katkaisin automaattisesta manuaaliseen käyttöön. Tämä on usein avuksi akuutissa tilanteessa ja viemäriä voidaan käyttää normaalisti, kunnes pumppaamo on uudelleen täytetty.

Huom! Pumpun katkaisijaa ei saa jättää valvomatta manuaalisen työn aikana. Jos pumppua käytetään kuivana se menee rikki!

Yleistä

Viemäri käsittelee vain likavettä.

Pumppuasemalle saa johtaa vain:

 • Tiski- ja pyykkiveden
 • Suihku- ja pesuveden
 • WC:n huuhteluveden

Viemäriin ei saa johtaa:

 • Ruokarasvaa (paistinrasvaa ym.)
 • Ruoan jäämiä (perunoita, hedelmänkuoria tai vastaavia)
 • Liuottimia, öljyjä, bensiiniä, emäksisiä happoja
 • Maalia, liimaa, lääkkeitä
 • Kahvinporoja, hiekkaa, kissanhiekkaa, maata
 • Hammasharjoja, muovipusseja
 • Pumpulitikkuja, tupakan tumppeja, kondomeja
 • Paperiliinoja, terveyssiteitä, pikkuhousunsuojia, lehtiä, vaippoja.

Ylhäällä mainituista varsinkin syövyttävät liuottimet ja hiekka kuluttavat erityisen paljon aseman sisäpintoja. Muut esineet tukkivat väylät.

Lining pumppaamon hoito

Pumppaamon ja ohjauslaitteiden toimintakunnon varmistukseksi suositellaan tiettyjä toimintoja. Tankin pesu, kytkimien puhdistaminen ja ohjauslaitteiden toimintatarkistus vähintään kerran vuodessa.

Käyttöohjeita seuraten ja vuosittaisen ylläpitoa hoitaen pumppaamo on hyvin pitkäikäinen. Pumpun perushuolta on tarpeen noin 300 käyttötunnin jälkeen, mikä vastaa noin 10 vuoden normaalia omakotitalokäyttöä.

Pumppaamon vesipesu on tärkeä tehdä säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa ja useammin tarpeen vaatiessa. Pumppua ei saa nostaa, nostaminen voi aiheuttaa tiivisteosien irtoamista ja vaikuttaa pumpun toimintaan. Seuraamalla suosituksia pumppaamon ja ohjauslaitteiden tehokkuus ja kestävyys voi säilyä pitkään.
 

Tvättad pumpstation

Tässä näemme erinomaisen esimerkin hyvin huolletusta pumppaamosta, jossa johdot ovat turvallisesti sidottu nippusiteellä eivätkä aiheuta riskiä häiritä kytkimien toimintaa.

pumpstation före tvätt

Esimerkki pumppaamosta ennen pesua. Kytkimien johdot roikkuvat vapaina ja voivat aiheuttaa vaaraa, jos sotkeutuvat pumpun johtoihin, kun pumppaamo tyhjentyy ja täyttyy.

nivåvakt

Kytkimet puhdistetaan rasvasta säännöllisesti, jotta liika rasvaisuus ei häiritse niiden toimintaa ja aiheuttavat hälytyksiä. On tärkeää puhdistaa huolellisesti pumppaamon tehokkuuden varmistamiseksi.

huvudströmbrytare

Sähkökatkon aikana saattaa pumpun sulakkeet tai kytkimet lakata toimimasta. Jos uudelleen kytkeminen ei riitä, voidaan pumppuasema käynnistää sammuttamalla ja uudelleen käynnistämällä pääkatkaisijasta.

Timräknare

Huomioi, että pumppuaseman tuntilaskija näyttää jopa decimaalit, mustalla pohjalla valkoiset olevat numerot näyttävät kokonaisia tunteja.

Tämä mittari näyttää siis 34 tuntia. Jos olet saanut uuden vesimittarin ja sähkökeskuksen et enää tarvitse ilmoittaa tuntia itse.