Me tarjoamme raikasta vettä

Lasi raikasta vettä hanasta, kun olet janoinen, suihku aamulla, tai sadettimen vieminen kuivalle nurmikolle ovat osa normaalia arkipäivääsi. Me emme edes ajattele mistä ja miten vesi tulee, se vain on siellä. Jotta tuo vesi tulisi meille puhtaana ja raikkaana, kun tarvitsemme sitä, tarvitaan kuitenkin melko suuri järjestelmä hoitamaan kaikkea. Tämä järjestelmä on vesilaitos. Meidän vastuullamme on, että vettä on riittävästi, se on puhdistettua ja johdoissa on tarpeeksi painetta.

Meillä on n. 630 km pitkä runkojohtojärjestelmä, joka kuljettaa vettä asiakkaille. Jokainen närpiöläinen, joka on liittynyt yhtiön järjestelmään käyttää keskimäärin 40 m3 vettä/vuosi, tai n. 110 litraa / henkilö ja vuorokausi. Näihin lukemiin sisältyy kaikki vesi, myös teollisuuskäyttö ja kasteluvesi. Yritys välitti vettä v. 2010 keskimäärin n. 756 000m3, tai 2071 m3 / vrk tilaajien omien mittarien mukaan. Toimitetusta vedestä n. 40% tulee Kauhajoelta ja sen ostaa Oy Aqua Botnica Ab.

Närpes Vatten Ab:n vesianalyysi

Taulukosta voit nähdä normaalin juomavesianalyysimme.

 KauhajokiValsberg
pH6,87,5
Kovuus (°dH)1,24,2
Emäksisyys (mmol/l)0,51,5
Rauta (µg/l)under 2,53-5
Mangaani (µg/l)under 0,21,1
Vapaa hiilidioksidi (mg/l)8,8 

 
Yksiköt, jotka kuvaavat veden kovuuden ja sisällön yhteyttä:

 mmol/lmval/l°dHmgCa
1 mmol/l125,640
1 mval/l0,512,820
1 °dH/l0,180,3617,1
1 mgCa0,0250,050,141
mgCa CO30,010,020,0560,4

 
Jaottelu kovuuden mukaan:

LuokkaKovuus mmol/lKovuus °dH
1 (pehmeää)alle 1,3alle 7,2
21,3-2,57,2-13,9
32,5-3,813,9-21,1
4 (kovaa)yli 3,8yli 21,1

Veden kovuudella tarkoitetaan veden sisältämien kalsium- ja magnesiumsuolojen määrää. Mitä enemmän suoloja on, sitä kovempaa on vesi. Käytännössä veden kovuus ilmoittaa kalkkipitoisuuden. Veden kovuuden yksikkönä käytetään yleensä saksalaisia kovuusasteita (¤dH), jossa 1 aste vastaa 10mg/l. Närpiön vesi on pehmeää (alle 7 ¤dH), joten sen etuna on, että esim. pesukoneessa ei tarvitse käyttää kuin vähäinen määrä pesuainetta.

Vesi käsitellään

Ennen puhdistusta pohjavedessä on erilaisia aineita, joita emme siellä halua olevan. Esim. hiilihappoa, joka voi tietenkin antaa vedelle raikkaan maun, mutta se syövyttää metallia ja sementtipohjaisia putkistoja, sekä lämminvesikäsittelijää. Rauta- ja mangaanihiukkaset tekevät vedestä ruskeaa ja voivat jopa värjätä pyykin. Vesi puhdistetaan kokonaan ilman lisäaineita ja kemikaaleja, lukuunottamatta teollisuuskalkkia, jota lisätään n. 25 g/m3 lisäämään pH-arvoa n. 6,4 :stä n. 7,8:aan. Hyvän pohjavetemme ja puhdistetun veden ansiosta emme ole joutuneet lisäämään klooria tai muita desinfiointikemikaaleja veteen.

Vettä varastoidaan

Käytämme vettä eniten aamuisin ja iltaisin. Öisin varastoimme vettä seuraavaa käyttökertaa varten. Tätä tarkoitusta varten meillä on suuri varastoallas keskustassa, johon mahtuu jopa 1500 m³ vettä.

Vesi on tuoretuote

Jotta vesi olisi raikasta, sen täytyy liikkua. Putkien tulee olla puhtaita. Eräs meidän tärkeimmistä tehtävistämme on, että pidämme huolen siitä, että epäpuhtauksia ei synny putkien sisäpinnoille. Teemme jatkuvasti analyyseja veden laadusta, jotta huomaisimme mahdolliset häiriöt puhdistusprosessissa. Häiriöt voivat ilmetä huonompilaatuisena käyttövetenä. Jos siis huomaat veden haisevan, maistuvan, tai olevan väriltään kummallista, toivomme sinun ilmoittavan asiasta meille. Tällöin voimme yrittää korjata vian mahdollisimman nopeasti. Olemme kiitollisia avustasi.

Kiinteistöjen ja vapaa-ajan asuntojen vettä täytyy juoksuttaa säännöllisesti, jotta vesi johdoissa ei olisi vanhaa. Vesi on tuoretuote, joka pysyy tuoreena johtojärjestelmässä n. kahdesta viikosta kuukauteen.